Καλαμαριέρες

Χρήσιμες συμβουλές για Καλαμαριέρες
Μελάνια-Βλέννες
| Αν η καλαμαριέρα σας γεμίσει με μελάνι ή βλέννα από τα καλαμάρια, τότε πρέπει να την καθαρίσετε καθώς είναι πολύ πιθανό να μην προσελκύσει καλαμάρια εξαιτίας των οσμών.
Μεγάλα καλαμάρια | Φροντίστε οι ακίδες της καλαμαριέρας να είναι σκληρές ώστε να μην ανοίξουν και χάσετε το θήραμα όταν ψαρεύετε μεγάλα καλαμάρια.
Αρματωσιά | Για να αποδίδει η αρματωσιά μια αρμονία στην κίνηση, καλό είναι να τοποθετούμε καλαμαριέρες ίδιου τύπου.
Γουρουνάκι ή Γαρίδα? | Για ψάρεμα από το σκάφος χρησιμοποιούνται κυρίως οι καλαμαριέρες τύπου "γουρουνάκι". Για ψάρεμα από την ακτή ή συρτή χρησιμοποιούνται οι καλαμαριέρες τύπου "γαρίδα" (μολύβι στο κάτω μέρος).
Επώνυμη καλαμαριέρα | Αξίζει να επιλέγετε επώνυμες καλαμαριέρες ακόμη και αν κοστίζουν λιγάκι παραπάνω, καθώς έτσι εξασφαλίζετε αντοχή, ανθεκτικότητα, σωστή πλεύση και αποφεύγετε τον κίνδυνο να λυγίσουν οι ακίδες και να χάσετε το θήραμα.


Γενικές συμβουλές

Ήλιος | Ανάλογα με το ύψος που βρίσκεται ο Ήλιος αναζητούμε και στο αντίστοιχο βάθος τα καλαμάρια. Αν ο Ήλιος είναι χαμηλά, ψαρεύουμε στα ρηχά. Όταν ο Ήλιος είναι ψηλά, τότε ψαρεύουμε σε πιο βαθιά νερά.
Σημεία | Ανάλογα με την περιοχή, συνήθως συναντούμε καλαμάρια μετά την απόχη, σε ισιάδες και βυθούς που παρουσιάζουν λάσπη, ψιλό μαρουλάκι, λασποτραγάνα καθώς και σε τούφες με φύκια στις οποίες κυνηγούν μικρά ψαράκια τα οποία είναι και το κυρίως θήραμά τους.
Βυθόμετρο | Τα καλαμάρια τα αναγνωρίζουμε στην οθόνη σαν κάθετες διακεκομμένες γραμμές με απαλούς χρωματισμούς. Ο λόγος που εμφανίζονται έτσι είναι γιατί δεν νηκτική κύστη όπως τα ψάρια ώστε να είναι σαν καμπύλες στην οθόνη.
Τεχνική | Η πιο διαδεδομένη τεχνική είναι η καθετή, καθώς τα καλαμάρια τα συναντούμε κάπου συγκεντρωμένα και όχι διασκορπισμένα.
Νήμα | Οι ειδικοί κυρίως χρησιμοποιούν νήμα με διάμετρο 0,14mm - 0.18mm και όχι πετονιά, ώστε να αισθάνονται καλύτερα το "κόλλημα" του καλαμαριού.

περισσότερα...